Nakon bogatog pečenja, zadnje što vam treba je teška torta koja će vas "zacementirati" za kauč. Treba vam nešto toplo, mirisno i utješno, ali laganije. Tu na scenu stupa Crumble pita od jabuka (Drobljenac). Ovo je desert koji dokazuje da su najjednostavnije stvari često i najbolje. Uzimamo najjeftinije sezonsko voće (jabuke), dodajemo zobene pahuljice za vlakna i orahe za hrskavost. Rezultat? Desert koji miriše na Božić, košta manje od 5 eura za cijelu tepsiju, a priprema traje kraće nego što vam treba da popijete kavu.
Što je Crumble (Drobljenac) i kako se radi?
Crumble pita od jabuka je brzi desert koji se sastoji od sloja pečenog voća prekrivenog hrskavim posipom od maslaca, brašna, zobenih pahuljica i šećera. Za razliku od pita, ne zahtijeva izradu tijesta. Jednostavno pomiješajte sastojke za posip prstima u mrvice, pospite po voću i pecite dok ne porumeni. To je idealan jeftin božićni kolač gotov za manje od 40 minuta.
Zimska Crumble pita od jabuka - nutritivni profil
Ovaj desert je pravo malo čudo kad su u pitanju vlakna. Kombinacija jabuka (pektin) i zobenih pahuljica (beta-glukan) znači da unosite obilje vlakana (čak 11 g), koja pomažu probavi nakon teškog ručka. To ga čini desertom koji ne samo da sladak, već i aktivno pomaže probavi i daje dugotrajan osjećaj sitosti. A zahvaljujući orasima i maslacu, bogat je energijom, ali radi se o kvalitetnim kalorijama iz cjelovitih namirnica.
Sastojci (za 4-6 osoba)

Baza deserta. Koristite kiselkaste sorte poput Idared ili Granny Smith koje se lijepo raspadaju pri pečenju.

Glavni sastojak hrskavog posipa. Birajte sitnije pahuljice za bolju teksturu mrvica.

Daju orašastu notu i poželjne omega-3 masti. Mogu se zamijeniti lješnjacima ili bademima.

Mora biti hladan! Povezuje suhe sastojke u mrvice i daje onaj "keksasti" okus.

Brašno za strukturu posipa, cimet za miris Božića, a med ili smeđi šećer (3-4 žlice) za karamelizaciju.
- Jabuke — 1 kg
- Zobene pahuljice — 100 g
- Brašno — 100 g
- Maslac — 80 g
- Orasi — 50 g
- Med ili šećer — 4 žlice
- Cimet — 1 žlica
- Limunov sok — pola limuna
40 minuta
10 minuta
Vrlo jednostavno
Michael Bublé - It's Beginning To Look A Lot Like Christmas
MAKRONUTRIJENTI
po porciji (aproksimacija)
475 kcal
69 g
7.5 g
21.9 g
Priprema – Zimska Crumble pita od jabuka 🍎

Pripremi voćnu bazu
Jabuke oguli, očisti i nareži na kockice. Stavi ih direktno u vatrostalnu posudu. Prelij sokom od pola limuna, dodaj žlicu cimeta i (po želji) malo vanili šećera. Sve dobro promiješaj.

Napravi hrskavi posip
U zdjeli pomiješaj brašno, zobene pahuljice, sjeckane orahe i med/šećer. Dodaj hladni maslac narezan na listiće. Prstima trljaj maslac u suhe sastojke dok ne dobiješ krupne, nepravilne mrvice (ne smije biti tijesto, mora se rasipati!).

Složi i ispeci
Mrvice ravnomjerno pospi preko jabuka. Nemoj ih pritiskati! Peci na 180°C oko 30-35 minuta. Gotovo je kad voćni sok počne "krčkati" uz rubove posude, a gornji sloj postane zlatno-smeđ i hrskav.
- Nareži jabuke, začini ih cimetom i limunom te stavi u posudu za pečenje.
- Prstima izradi mrvice od brašna, zobi, oraha i hladnog maslaca.
- Pospi mrvice preko jabuka i peci na 180°C oko 30-35 minuta dok ne pozlati.
- Toplo-Hladno: Crumble je najbolji dok je još vruć. Poslužite ga uz kuglicu sladoleda od vanilije koji će se topiti preko hrskavih mrvica.
- Doručak: Ostatke (ako ih bude!) čuvajte u hladnjaku i pojedite hladne za doručak uz grčki jogurt. To je praktički granola s voćem!
- Čuvanje: Može stajati 3 dana u hladnjaku. Podgrijte ga u pećnici da vratite hrskavost (mikrovalna će ga omekšati).
Tajna je u kiselini!
Nikako nemojte preskočiti limunov sok na jabukama. Osim što sprječava da jabuke pocrne, kiselina balansira slatkoću i pojačava okus voća. Ako želite "Božić na kvadrat", u jabuke naribajte i malo svježeg đumbira ili korice naranče.
Zamjene & varijacije 🧪
- Jabuke → Kruške, šumsko voće (smrznuto je super i jeftino!) ili šljive.
- Maslac (Vegan opcija) → Kokosovo ulje (u krutom stanju) ili veganski maslac.
- Brašno (Bezglutenska opcija) → Mljeveni bademi ili zobeno brašno (samo blendajte zobene pahuljice).
- Orasi → Lješnjaci, bademi ili bučine sjemenke (za jeftiniju varijantu). Može i bez orašastih plodova.
Ova crumble pita od jabuka je savršen primjer kako "slatko" ne mora značiti "nezdravo". Umjesto praznih kalorija iz biskvita, ovdje jedete cjelovite zobene pahuljice i voće. To znači da nećete doživjeti nagli "šećerni pad" i umor nakon ručka, već ćete imati energije za druženje.
Osim toga, priprema je toliko jednostavna da je mogu raditi i djeca. Nema miksera, nema brašna po cijeloj kuhinji. Samo čisti miris pečenih jabuka i cimeta koji stvara topliju atmosferu od bilo koje skupe mirisne svijeće.
FAQ – najčešća pitanja za crumble
Crumble je možda najjednostavniji kolač na svijetu, ali par trikova ga dijeli od "dobrog" do "savršenog". Ako tražite brzi božićni recepti koji ne stvaraju stres, na pravom ste mjestu. Evo što trebate znati prije nego upalite pećnicu.

Koja je razlika između pite i crumblea?

Mogu li koristiti smrznuto voće umjesto jabuka?

Je li ovo stvarno zdravija opcija za blagdane?

Kako da ovaj kolač ostane jeftin?
Autor:
mag. nutri. Marko Šimić
Nutricionist i osnivač NutriBrata, specijaliziran za održivo mršavljenje i prehrambene strategije koje se uklapaju u stvaran život. Vjerujem da hrana može biti užitak i alat za dugoročno zdravlje.

Vrijeme čitanja:
7 min 
