Izbirljiv, razmažen ili probirljiv: bez obzira na nadimak koji koristite, navedeni obično imaju popis hrane koja je zabranjena! Iako većina ljudi povezuje izbirljivost u prehrani s djecom, isto je prisutno i kod odraslih. Studije ukazuju da je prosječna učestalost pojave izbirljivosti u prehrani 15-35% kod djece I odraslih, ali točan broj bi mogao biti i veći od toga, jer istraživanja s izbirljivim ljudima imaju tendenciju biti izazovna.
Izbirljivost u prehrani može se smatrati normalnim u ranom djetinjstvu. Unatoč tome, roditelji mogu postati izuzetno frustrirani gledajući kako hranjivi obroci ostaju netaknuti iz dana u dan.
Izbirljivost u odrasloj dobi također nije bez svojih problema, jer i odrasli mogu osjećati pritisak da jedu istu hranu kao i njihovi prijatelji ili kolege u radnom okruženju.
Na kraju, bez obzira radi li se o djetetu koje odbija povrće ili odrasloj osobi koja izbjegava određene namirnice, izbirljivost može negativno utjecati na zdravlje. Zato nastavite čitati dalje kako biste saznali kako izbirljivci, bili oni djeca ili odrasli, mogu uživati u zdravim i ukusnim obrocima.
Što je izbirljivost u prehrani?
Izbirljivost za hranu odnosi se na nespremnost da se jede nova ili poznata hrana. Uzroci još nisu dobro shvaćeni, međutim neka istraživanja upućuju da do izbirljivosti mogu dovesti fizikalni kao i okolišni faktori. Navedeno je obično povezano s jakim preferencijama prema određenoj hrani, teksturi ili okusu. Primjerice, neke osobe mogu voljeti hranu koja se lako žvače ili je hrskava, dok druge osobe mogu razviti snažnu averziju prema određenom okusu, teksturi, mirisu ili čak izgledu hrane. Tako neki pojedinci izbjegavaju zelenu hranu, hranu koja je kremasta ili pak hranu koja ima jak miris.
Djetetova medicinska povijest, osobnost ili temperament su samo neki od intrinzičnih faktora koji mogu dovesti do izbirljivosti u prehrani.
S druge strane diktatorski stil odgoja i pritisak da jedu kada ne žele mogu biti okolišni čimbenici koji također mogu doprinijeti izbirljivom obrascu hranjenja. Iako mnogi staratelji i roditelji mogu nesvjesno i nenamjerno stvoriti pritisak za vrijeme obroka, jasno je da prisiljavanje djece da jedu kada to ne žele nije od pomoći.
Problem s izbirljivošću u prehrani naravno u ima potencijal da stvori prehrambene navike kojima nedostaje ravnoteža i upotpunjena prehrana. U usporedbi s tipičnim konzumentima, studije ukazuju da izbirljivci konzumiranju manje ribe, mesa, voća i povrća.
Izuzetno velika izbirljivost može biti opasna ukoliko dovede do nedostatka nutrijenata te posljedično poremećaja rasta i razvoja. Stoga ukoliko ste zabrinuti zbog izbirljivosti vašeg djeteta u prehrani ili ste primijetili velike promjene u njegovim prehrambenim navikama ili rastu, razgovarajte s pedijatrom ili nutricionistom.
Prevladavanje izbirljivosti kod djece
Postoje brojni načini poticanja djece da isprobaju nove namirnice na način koji je siguran, smiren i bez pritiska. Najuspješniji način da pomognete svom malom izbirljivcu je da zamijenite pitanje “Kako da natjeram svoje dijete da jede?” s pitanjem “Kako mogu pomoći svom djetetu da jede?”.
Mnogi roditelji pokušavaju doskočiti hranjenju s frazama poput “uzmi još samo jedan zalogaj za mene” ili “ako pojedeš još povrća, dobit ćeš sladoled!”. Ali realnost je da pritisak na djecu da jedu kada ne žele može pogoršati situaciju. Stoga je važno ponuditi zdravu hranu u vrijeme obroka koji odgovara njihovim željama.
Za djecu koja žele jesti samo bijelu i bež hranu:
Ukoliko vaše dijete želi jesti samo bež obojenu hranu, pokušajte uvesti bež hranu veće nutritivne gustoće poput oguljenih jabuka, kuhane bjelanjke, pečeni celer, bijeli kruh od cjelovitih žitarica, “riža” od cvjetače, proso i sl.
Za djecu koja vole samo hrskavu hranu:
Djeca koja vole samo hrskavu hranu uglavnom žele samo varijacije grickalica ili krumpiriće. U tom slučaju razmislite da svom djetetu ponudite hranjivije opcije grickalica poput indijskih oraščića, badema i oraha ili pripremljenih namirnica hrskave teksture kao što su pečene mahune ili kvinoja.
Za djecu koja ne vole meke i kašaste teksture:
U ovom slučaju možete ponuditi hrskavo voće i povrće poput narezanih krastavaca, tikvica ili krušaka i jabuka. Također možete pokušati ponuditi smrznute kriške krušaka ili borovnice kao osvježenje za vruće ljetne dane.
Za djecu koja odbijaju novu hranu:
Pokušajte uvođenje nove hrane učiniti zabavnim i manje odbojnim dodavanjem manjih količina u njihov tanjur. Uvijek pokušajte uključite hranu koju vole s novom hranom. Također možete pokušati “aranžirati” tanjur da izgleda kao šaljivo lice ili zanimljivu igru za vrijeme obroka u kojem grašak i kukuruz vode bitku.
Za djecu koja nemaju interes za povrćem:
Dobar početak može biti nuditi povrće u posebnim prigodama poput obiteljskih piknika u parku, organiziranih roštilja. Uvođenje različitog povrća u ovakvim trenucima može omogućiti ležerniju zainteresiranost i potaknuti djetetovo zanimanje za nečim što bi u klasičnoj atmosferi za stolom odbio.
Zapamtite, djeca obično žele jesti ono što jedu i roditelji. Stoga budite uzor djetetu kako u životu, tako i za stolom!
Poslužite rastavljene obroke
Izbirljivci također imaju tendenciju odbijati hranu koje je pripremljena i “prezentirana” zajedno kao što su čorbe ili složenci. Stoga serviranje obroka s razdvojenim sastojcima može pomoći u reduciranju anksioznosti za stolom.
Jela poput salata ili zdjelica koje ste sami prirpemili s grupiranim sastojcima su samo neki od primjera u kojima vaše dijete može birati koje sastojke želi.
Izbjegavajte pripremu zasebnih obroka
Kada se približava vrijeme večere, može biti primamljivo pripremiti obiteljski obrok kao i poseban obrok kako bi zadovoljili “potrebe” vašeg djeteta. Kada djetetu date do znanja da može lako odbiti hranu jer će svakako dobiti ono što želi, može mu biti puno teže jesti obroke koje uživa ostatak obitelji, što dodatno učvršćuje njegove izbirljive navike.
Dodajte nove okuse u jelima
Djeca osjetljiva na gorak okus mogu više uživati u ovoj hrani ukoliko je začinjena. Vaše dijete može bolje prihvatiti povrće, ukoliko je primjerice u kombinaciji mljevenim đumbirom, umakom od soje s nižim sadržajem soli, sušeni kopar ili bosiljak i slično. Stoga razmislite o tome da uključite svoje dijeteu kuhanje s korištenjem začina i testiranje okusa za vrijeme obroka.
Prevladavanje izbirljivosti uključuje stvaranje novih iskustava s hranom. Djeci će biti bolje ukoliko roditelji održavaju vrijeme obroka pozitivnim i budu primjer u konzumaciji nutritivno poželjnih namirnica.
Trikovi za izbirljivost
Obiteljski duh
Jedite zajedničke obiteljske obroke što je moguće češće! To znači bez ekranizirajućih distrakcija poput TV-a ili mobitela za vrijeme obroka. Iskoristite ovo vrijeme za modeliranje poželjnih prehrambenih obrazaca. Kao što je već prethodno navedeno, poslužite jedan obrok za cijelu obitelj i oduprite se želji da napravite još jedan obrok ukoliko vaš izbirljivac odbije ono što ste servirali. Na ovaj način ćete samo potaknuti izbirljivost u prehrani. Pokušajte u svaki obrok uključiti barem jednu namirnicu koju vaše dijete voli, te nastavite s nuđenjem uravnoteženih obroka, bez obzira hoće li ga dijete jesti ili ne.
Borba oko hrane
Ukoliko vaše dijete odbija jesti, pokušajte se ne uznemiravati oko toga. Poželjno je da djeca nauče slušati svoje tijelo i koristiti glad kao vodič. Ukoliko su primjerice pojeli obilniji doručak ili ručak, možeda neće biti zainteresirani da jedu puno ostatak dana. Odgovornost roditelja je osigurati hranu, a na djetetu mora biti odluka da ju jede. Pritisak na djecu da jedu ili kažnjavanje ukoliko to ne čine može dovesti do toga da djeca aktivno prihvate hranu koju bi u suprotnom zavoljeli.
Premošćivanje
Kada dijete prihvati neku hranu tehniku zvanu prehrambeni mostovi kako biste predstavili drugu hranu sličnog okusa, boje i teksture. Ukoliko vaše dijete primjerice voli pite od bundeve, možete mu pokušati ponuditi pire od batata ili pire od mrkve. Isto tako, nepoznatu hranu i okuse koja mala djeca u početku ne vole (gorko i kiselo) možete poslužiti s poznatom hranom koju mala djeca prirodno favoriziraju (slatko i slano). U ovom slučaju, kombiniranje brokule (gorke) s naribanim sirom (slano) može biti izvrsna kombinacija za okusne pupoljke male djece.
Mali kuhari
Neki kuharski zadatci su savršeni za malu djecu (naravno uz malo nadzora). Prosijavanje, valjanje, miješanje, brojanje sastojaka, branje začinskog bilja su samo neki od primjera gdje djeca mogu pomoći. Također ih možete uključiti u planiranje samih obroka te iskoristite rastući interes vašeg djeteta za kontrolom. Dopustite djetetu da odabere koje će voće i povrće napraviti za večeru ili tijekom posjeta tržnici. Zajedno čitajte kuharice prikladne za djecu i dopustite djetetu da izabere nove recepte koje će isprobati.
Zaključno
Izbirljivost je čest problem. Nije vidljiva samo kod djece, već može biti stvarnost za pojedince tijekom cijelog života. Problem s izbirljivošću u prehrani je što može ugroziti mogućnost vašem tijelu da dobije hranjive tvari neophodne za zdravo funkcioniranje. Stoga, ukoliko ste zabrinuti zbog djetetovih prehrambenih navika, razgovarajte sa svojim pedijatrom, koji može provjeriti i osigurati da vaše dijete dobiva sve potrebne hranjive tvari neophodne za rast i razvoj. Međutim, imajte na umu da je izbirljivost u hrani obično normalna faza razvoja za malu djecu. Na Vama je da učinite sve što možete da ih strpljivo uputite na put poželjnih prehrambenih navika, jer rješavanje izbirljivosti zahtjeva malo strpljenja i kreativnosti, kako za djecu, tako i za odrasle.